לפניה מהירה
מזונות זמניים

מזונות זמניים

מזונות זמניים הינם תשלומים הנקבעים על ידי בית המשפט או בית הדין הרבני לטובת ילדיו ו/או אשתו של אדם המגיש תביעת גירושין, עד לקביעת היקף דמי המזונות הקבועים. בהליך זה, עקב העומס הרב על מערכת המשפט והתיקים הרבים המובאים לדיון, עשוי לעבור פרק זמן משמעותי עד אשר יינתן פסק דין בעניין חיוב המזונות.

האפשרות להגשת בקשה למזונות כסעד ביניים נועדה להעניק פיתרון זמני לאם ולילדיה, אשר יאפשר להם לנהל את כלכלת חייהם במהלך תקופת הביניים, עד לסיום ההליכים המשפטיים והכרזה על סכום המזונות הקבוע. בית המשפט, בבחינת הבקשה, מתחשב בצרכים הדחופים של הקטינים וביכולת הכלכלית של הנתבע.

בישראל, מזונת ילדים נקבעים מכוח הוראת סעיף 3(א) לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות) התשי”ט – 1959 הקובע, כי חובתו של הורה במזונות ילדיו הקטינים נקבעת לפי הדין האישי החל עליו. בהנחה ומדובר בצדדים יהודים, הרי שהדין החל על הצדדים הוא הדין העברי.

בעניין זה ההלכה לגבי דמי מזונות נידונה בפסק דינו של בית המשפט העליון (בע”מ 919/15).

מי זכאי לקבל מזונות זמניים?

ניתן להגיש תביעה למזונות אישה, במסגרתה ניתן לעתור למזונות זמניים, וכן במסגרת תביעה למזונות קטינים ניתן לעתור למזונות זמניים. הזכות למזונות זמניים פתוחה בפני כל אישה הנפרדת מבעלה ומגישה תביעה למזונות בהליך גירושין, וזאת עד למתן החלטה סופית על ידי בית המשפט בתביעה האמורה. הליך זה חל על תביעות למזונות ילדים כמו גם על תביעות למזונות אישה, כאשר בית המשפט נדרש לבחון את הצרכים הכלכליים של המוטבים ואת יכולת הנתבע לספק את הסכומים הנדרשים בתקופת הביניים.

לפי החוק בישראל, הגשת הבקשה למזונות הזמניים אפשרית כבר בשלב מוקדם מאוד של הליך הגירושין ואף לפני הגשת תביעת מזונות לבית המשפט.

חשוב להדגיש כי על אף העובדה כי ההתייחסות הראשונית והטבעית כי הגשת בקשה למזונות זמניים על ידי האישה, הרי שישנם מקרים בהם האב הוא זה אשר מגיש בקשה לסעד ביניים בדמות מזונות זמניים, בעיקר כאשר הילדים המשותפים הנם באחריותו והוא ההורה שמטפל בילדים, וניתן להגיש בקשה למזונות זמניים כנגד האם.

החשיבות של מזונות זמניים

  1. שמירה על רווחת הילדים: אחת הסיבות העיקריות להענקת מזונות זמניים היא ההגנה על רווחת הילדים. ילדים זקוקים לתמיכה כלכלית כדי לשמור על שגרת חייהם, והמצב הכלכלי של ההורה המפרנס יכול להשתנות באופן משמעותי בעקבות הליך הגירושין. ברוב המקרים, המזונות הזמניים מבטיחים שהילדים יוכלו להמשיך לקבל את התמיכה הנדרשת, כמו מזון, ביגוד, חינוך ובריאות.

 

  1. מניעת פגיעות כלכליות חמורות: הליך הגירושין יכול להוביל למצבים של מצוקה כלכלית עבור אחד מבני הזוג. מתן מזונות זמניים מסייע למנוע פגיעות חמורות כלכליות שעלולות להיגרם עקב הפסקת ההכנסה המשותפת. המזונות הזמניים מבטיחים שההורה שאינו מפרנס יוכל לממן את ההוצאות הבסיסיות שלו ושל הילדים.

 

מהו הזמן המוערך עד לקבלת מזונות זמניים?

משך הזמן עד קבלת המזונות הזמניים משתנה בהתאם לנסיבות המקרה, אך במקרים דחופים, כאשר מדובר בהיעדר אמצעים מוחלטים לילדים קטינים או כאשר האב מונע מהאם גישה למקורות הכספיים, ניתן להעניק סעד מהיר על ידי בית המשפט. השופט מוסמך לקבוע מועד תגובה קצר ולזמן את הצדדים לדיון, במטרה להבטיח את טובת הקטינים. במקרים בהם מוגשת בקשה למזונות זמניים, בית המשפט ייתן החלטה אשר מורה על העברת הבקשה לידי הצד השני לתגובה של תוך 14 ימים ממועד המסירה לידיו, ולאחר הגשת התגובה, תינתן החלטה למזונות זמניים. לכן, ניתן לומר כי ממועד הגשת הבקשה ועד לקבלת החלטה פרק הזמן הסביר לקבלת הסעד נאמד בשלושה שבועות. המזונות שייפסקו הנם ממועד הגשת הבקשה רטרואקטיבית.

חשוב להדגיש כי המזונות הזמניים יכולים להתקבל גם ללא תביעה עיקרית, במסגרת הליך יישוב סכסוך, או כחלק מתביעה עיקרית. עם זאת, במקרה שבו הנתבע נמנע מלשלם את דמי המזונות, נדרשת פנייה להוצאה לפועל לצורך פתיחת הליכים לגביית החוב המגיע בגין תשלומי המזונות. בית המשפט, במענה לבקשות מסוג זה, שואף להעניק סעד מהיר ומועיל למען רווחת הילדים הקטינים.

אתגרים ופערים

למרות החשיבות הרבה של המזונות הזמניים, קיימים אתגרים שונים שעל עורכי הדין להתמודד עמם:

  • סכסוכים על הסכום: פעמים רבות, הצדדים לא מסכימים על גובה המזונות, מה שיכול להוביל להליכים משפטיים ארוכים ומורכבים.
  • יכולת הכנסה לא מסודרת: כאשר צד אחד אינו מפרסם את הכנסותיו או אם יש הכנסות לא רשומות, קשה לקבוע את הסכום הנכון.
  • הפסקות פתאומיות במזונות: לעיתים, צד אחד מפסיק את תשלום המזונות הזמניים, דבר אשר מצריך פנייה לבית המשפט לשוב ולתבוע את המזונות.

סיכום

מזונות זמניים הם רכיב חשוב בדיני המשפחה, המבטיחים את רווחת הילדים ואת קיום הצדדים המעורבים במהלך הליך גירושין. עורכי דין בתחום זה יכולים להציע כלים ואסטרטגיות רבות, החל מהכנת תיק ראייתי ועד לגישור והסכמות, כדי להבטיח שהלקוחות יקבלו את התמיכה הכלכלית הנדרשת. למרות האתגרים הרבים, המזונות הזמניים הם אלמנט קרדינלי שנועד להקל על הצדדים ולהבטיח שהם יוכלו להתנהל בזמן שההליך המשפטי נמשך.

 

10   שאלות ותשובות על מזונות זמניים

  1. מהם מזונות זמניים? מזונות זמניים הם סכומי כסף שנפסקו על ידי בית המשפט כדי לתמוך באחד מבני הזוג או בילדים בתקופת הליך הגירושין, עד שיתקבל פסק דין סופי.

 

  1. למה חשוב להעניק מזונות זמניים? מזונות זמניים חשובים כדי להבטיח קיום מינימלי לילדים ולבן הזוג שאינו מפרנס, ולמנוע מצוקות כלכליות חמורות בזמן ניהול ההליך המשפטי.

 

  1. מי יכול לבקש מזונות זמניים? בני זוג בהליכי גירושין יכולים לבקש מזונות זמניים, כמו גם הורים לילדים במקרים שבהם אחד ההורים לא תומך כלכלית.

 

  1. איך נקבע סכום המזונות הזמניים? סכום המזונות הזמניים נקבע על פי הוצאות מחיית הילדים וההורה המבקש, יכולת ההכנסה של הצד השני, וצרכים נוספים של המשפחה.

 

  1. מהו ההליך להגיש בקשה למזונות זמניים? עורך הדין מגיש לבית המשפט בקשה מפורטת המפרטת את הסיבות לבקשה, את הראיות ואת הסכום המבוקש, וההליך יכול לכלול דיון עם הצדדים.

 

  1. כמה זמן נמשכים המזונות הזמניים? מזונות זמניים ניתנים עד לסיום ההליך המשפטי או עד שיתקבל פסק דין סופי בנוגע למזונות הקבועים.

 

  1. האם יש חובת דיווח על הכנסות? כן, שני הצדדים מחויבים לדווח על הכנסותיהם ועל כל שינוי במצב הכלכלי שלהם, כדי לאפשר לבית המשפט לקבוע את הסכום המתאים.

 

  1. מה קורה אם אחד הצדדים מפסיק לשלם את המזונות הזמניים? אם אחד הצדדים מפסיק לשלם, הצד השני יכול להגיש בקשה לבית המשפט לאכיפת התשלום או לתבוע את הסכום המגיע לו.

 

  1. האם ניתן לשנות את סכום המזונות הזמניים במהלך ההליך? כן, ניתן להגיש בקשה לבית המשפט לשינוי סכום המזונות הזמניים אם חלו שינויים מהותיים במצב הכלכלי של אחד הצדדים עוד במסגרת ניהול ההליך.

 

  1. מה ההבדל בין מזונות זמניים למזונות קבועים? מזונות זמניים ניתנים לתקופה קצרה במהלך ההליך המשפטי, בעוד שמזונות קבועים נקבעים בפסק דין סופי ונשארים בתוקף עד הגיעו של הילד לגיל בגרות או תום שירותו הצבאי.

אתם לא לבד – השאירו פרטים ונחזור אליכם עם ייעוץ מקצועי מותאם אישית שילווה אתכם לאורך כל הדרך. בן דוד – שימונוב, משרד עורך דין לענייני משפחה בעל הניסיון והיכולת להעניק לכם את התמיכה המשפטית המלאה והמקצועית ביותר, כך שתוכלו לקבל את ההחלטות הנכונות בזמן הנכון. אל תתמודדו עם ההליך לבד – פנו אלינו עכשיו ונתחיל יחד את המסע לפתרון המותאם עבורכם ובהתאם לצרכים שלכם.

לפגישת ייעוץ ללא עלות

אולי יעניין אותך גם

צו הגנה

אלימות במשפחה

אלימות במשפחה מורכבת ממגוון רחב של פעולות והתנהגויות שנועדו לשלוט, לפגוע או להרתיע חברים אחרים במשפחה. היא יכולה לקרות בכל סוג של מערכת יחסים משפחתית ולכלול בני זוג, הורים וילדים,

קרא עוד
אלימות כלכלית

אלימות כלכלית

אלימות כלכלית היא סוג של אלימות שאינה תמיד זוכה לתשומת הלב הראויה, על אף שהיא עלולה להיות הרסנית לא פחות מאלימות פיזית או רגשית. במקרים רבים, אלימות זו מתרחשת בתוך

קרא עוד
ביטול הסכם גירושין

ביטול הסכם גירושין

גירושין הם תהליך מורכב רגשית ומשפטית, המחייב את הזוג להתמודד עם סוגיות רבות, כולל חלוקת רכוש, משמורת על ילדים ותמיכה כלכלית. במקרים מסוימים, אחד הצדדים או שניהם עשויים לרצות לבטל

קרא עוד
צוואה הדדית

צוואה הדדית

צוואות הדדיות הן כלי משפטי חשוב בתחום דיני המשפחה והירושה, ומטרתן להבטיח שאדם שנפטר יוכל לקבוע מה ייעשה ברכושו בצורה שתשמור על רצון הצדדים לאחר מותם, גם אם שניהם היו

קרא עוד
אחריות הורית משותפת

אחריות הורית משותפת

כאשר בני זוג נשואים וגרים יחד, חלוקת הזמן עם הילדים לא תמיד מתבצעת באופן שווה. לעיתים אחד מהם עובד מחוץ לבית והשני מבלה שעות רבות עם הילדים. ישנם מקרים בהם

קרא עוד
מזונות ילדים מתחת לגיל 6

מזונות ילדים מתחת לגיל 6

נושא מזונות הילדים מתחת לגיל 6 שנים הוא סוגיה משפטית וכלכלית חשובה שמשפיעה על חיי משפחות רבות. כאשר הורים נפרדים או מתגרשים, עולה השאלה כיצד יובטחו צורכי הילד, ואיך יחולקו

קרא עוד
דילוג לתוכן