נכס – “דבר” השייך לאדם ולו יש זכות קניין על הנכס. קניין זה יכול להיות אישי – כמו בית, לבוש וכד’ ויכול להיות קניין פרטי – כמו עסק, אדמה ממנו הוא מפיק הכנסה. כמו כן לצורך הפשטות, אנו מחלקים את הזכות על קניין לארבע קטגוריות:
1) קניין מקרקעין – נדל”ן, נכס קבוע (דירה, קרקע וכד’)
2) קניין מיטלטלין – נכס הניתן להזיזו (ביגוד, תכשיטים וכד’)
3) קניין רוחני – נכס שאינו חומר (פטנט, זכויות יוצרים, סימן רשום וכד’)
4) זכות מוקנית – זכות הניתנת כתוצאה מהסכם.
על פי חוק יסוד האדם וחירותו, סע’ 3 – “אין פוגעים בקניינו של אדם” – החזקת אדם בנכס כוללת:
א. שימוש ורווח מהנכס.
ב. שימוש בלעדי או השפעה על השימוש בנכס.
ג. העברת הנכס או השליטה בנכס כירושה, מכירה, מתנה, הלוואה או השקעה.
רכוש – על מנת להגדיר דבר שיחשב רכושו של אדם, עליו לענות על שלוש תכונות המתקיימות בו זמנית:
1) מובחנות – מונח ממשי, הדבר הינו אמיתי ולא כללי – לדוגמא, אדמה היא מונח כללי וחלקת אדמה מס’ X הינה מונח ממשי. בניגוד לקניין רוחני שיכול להיות פטנט או זכות יוצרים.
2) בלעדיות – שייכות לאדם או חברה מסוימת.
3) שליטה ממשית – האדם או החברה יכולים לשלוט בדבר, יש ממש בשליטה – כמו על דירה, רכב, בגד ולעומת זאת, מזג אוויר אינו יכול להיות רכוש מאחר ולא ניתן לשלוט בו.
כאשר אנו ניגשים למושג פירוק שיתוף אנו מחברים או מקשרים בין נכס, קניין ורכוש לבני אדם. בעיקרון הקשר בין בני אדם יכול להיות עסקי או יכול להיות קשר זוגי / משפחתי. ולכן נפריד בין הסכמי חיים משותפים לנושא פירוק שותפויות בתחום המקרקעין (כדוגמא). בשני המקרים, בשל מורכבות הפרטים, רצוי להיעזר בשירותי עורך דין פירוק שותפות.
פירוק שיתוף מקרקעין – או פירוק שותפויות בתחום המקרקעין מתבצע כאשר מוגדרת שותפות בין בני אדם על נכס מסוים והגורמים מעוניינים לסיים שיתוף זה. בהסכם השותפות, חתמו הבעלים על זכויות בנכס, שימוש בנכס, החלטות לעתיד וכד’ וברגע הפירוק יש להחליט כיצד יתבצע התהליך, מכירה חלקית לאדם מסוים, מכירה כללית וחלוקת הכסף מעסקה זו וכד’.
פירוק שותפויות בתחום המשפחתי – כמו בתחום העסקי, גם בין בני זוג, נשואים או ידועים בציבור רצוי לחתום על הסכמי חיים משותפים, כל עוד אנו חיים בשלום או שנגיע ל- עורך דין פירוק שותפות בעל כורחנו.