משפחה – באופן מסורתי, בחברת האדם, נהוג להגדירה כמוסד חברתי, איחוד חברתי עם קשר של שיתופיות ייחודית והדוקה. כיום, המשפחה מוגדרת כזוג נשואי או ידועים בציבור הכוללת את ילדיהם. במאה העשרים, התרחב מושג משפחה, לקבוצה חברתית, החיים יחד בשיתופיות ותלות הדדית – בעלי קשר דם או אימוץ (ראו הערה בהמשך), נשואים או ידועים בציבור.
התא המשפחתי בנוי על שני בסיסים:
= הקשר בין בני הזוג, לרוב מיני ומעוגן בהסכם נישואין או ידועים בציבור.
= קשר דם – הקשר בין הילדים עצמם (אחים ואחיות) והקשר התורשתי להוריהם.
הערה: כיום ישנן מספר דרכים למימוש ההורות: קשר דם, אימוץ, הפריה מלאכותית, פונדקאות ואף הסכם בין שני יחידים להבאת ילד לעולם וגידולו בנפרד.
משפחה חד הורית – הורה יחיד וילדו (או ילדיו/יה) אשר אחד מבני הזוג נפטר, מצב של גירושין או הפרדות ההורים.
הורות – בתוך התא המשפחתי, “תפקיד” ההורה הינו גידול ילדו וחינוכו עד להגעתו לבגרות. מרגע היוולדו של הילד ישנה השפעה רבה של הסביבה (הורים, אחים, חברים, מערכת חינוך וכד’) להתפתחותו. אך כאמור, ההורים הם המשפיעים העיקריים על התפתחותו של הילד, החל ממודל לחיקוי, שליטה עצמית, חינוך לערכים וכד’. ישנה חשיבות רבה של חלוקת זמני שהות בין ההורים, מאחר וישנה “חלוקת תפקידים” נסתרת בין ההורים – מה כל הורה מוביל בחינוך ילדו.
גורם נוסף המשפיע על חינוך הילד הינה השכלת הוריו, התורמת להשכלתו האישית, אם זאת בנוסף למערכת החינוכית (במקום בו היא נכשלת) או כתחליף למערכת החינוכית במקרים מסוימים – השכלה זו מקנה יידע ופיתוח מחשבתי של הילד.
גירושין – זהו שלב בו ההורות מתפרקת, ההורים חדלים ממגורים משותפים וישנה חשיבות רבה בהסכם חלוקת זמני שהות ביום יום ובמיוחד הסכם חלוקת זמני שהות בחגים.
בנצרות לא התאפשרו הגירושין כלל, ומאז שנת 2011 רק בוותיקן ובפיליפינים אסור להתגרש. באסלאם רק הגבר יכול לגרש את אשתו וביהדות הגבר יכול לתת גט לאשתו אם ביוזמתו או ביוזמתה.
לסיכום – הסכם זמני שהות הינו חשוב מאוד בתהליך חינוך הילדים מאחר ולכל הורה השפעה שונה על חינוך ילדיו, על הקשר הבין אישי והתפתחותו העתידית. הסדרי שהות הילדים אצל ההורים החיים בנפרד יקבעו על ידי ההורים ובד”כ בסיוע עורך דין או מגשר מומחים בנושא.
אנו במשרד עו”ד אביחי בן דוד ושימונוב מתמחים במתן ייעוץ והכוונה בתחום הסדרי שהות: חלוקת זמני שהות בימי השבוע ו- חלוקת הסדרי שהות בחגים ומועדים.