לפניה מהירה
ביטול הסכם גירושין

ביטול הסכם גירושין

גירושין הם תהליך מורכב רגשית ומשפטית, המחייב את הזוג להתמודד עם סוגיות רבות, כולל חלוקת רכוש, משמורת על ילדים ותמיכה כלכלית. במקרים מסוימים, אחד הצדדים או שניהם עשויים לרצות לבטל את הסכם הגירושין שנחתם ביניהם. ביטול כזה יכול להיות מורכב ולהוביל להשלכות משפטיות ורגשיות רבות. עיקר המקרים בהם צד מסוים להסכם מעוניין בביטולו של הסכם גירושין נעוץ בהתנהלות בחוסר תום לב בעת החתימה על ההסכם כאשר פועל יוצא מכך הוא באי גילוי או הסתרה של נכסים ו/או זכויות אשר מתגלים לצד השני בדיעבד לאחר בחתימה על ההסכם. הואיל ומדובר בהסכם בין 2 צדדים הרי שאכיפתו ודרכי ביטולו קשורים לחוק החוזים. במאמר זה נדון בהליך הביטול, הגורמים המובילים לכך וההשלכות הכרוכות בו.

הקדמה להסכם גירושין:

הסכם גירושין הוא מסמך משפטי המפרט את תנאי הפרידה בין בני זוג המתגרשים. ההסכם כולל סעיפים על חלוקת רכוש, דמי מזונות, משמורת ילדים ועוד. חתימה על הסכם כזה מחייבת את הצדדים לכבד את תנאיו, אלא אם ישנה הסכמה הדדית אחרת או החלטה שיפוטית שתשנה אותו.

גורמים לביטול הסכם גירושין:

המסגרת הנורמטיבית לביטולו של הסכם הגירושין מצוין בחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973, והתנאים לביטולו נקבעו בפרק ב' העילות הכלליות לביטול חוזה בשל פגם בכריתתו. להלן סעיפי החוק הרלוונטיים אשר עליהם ניתן לבסס ביטול של הסכם גירושין:

  1. הונאה או טעות: אם אחד הצדדים הונה או שהמידע שהועבר לצד השני לא היה מלא או מדויק, ייתכן שיהיה ניתן לבטל את ההסכם. לדוגמא, הסתרת נכסים או הגזמה בכושר ההשתכרות או המצב הכלכלי. סעיף 14 לחוק החוזים (חלק כללי) קובע:

"14.(א)מי שהתקשר בחוזה עקב טעות וניתן להניח שלולא הטעות לא היה מתקשר בחוזה והצד השני ידע או היה עליו לדעת על כך, רשאי לבטל את החוזה.

(ב) מי שהתקשר בחוזה עקב טעות וניתן להניח שלולא הטעות לא היה מתקשר בחוזה והצד השני לא ידע ולא היה עליו לדעת על כך, רשאי בית המשפט, לפי בקשת הצד שטעה, לבטל את החוזה, אם ראה שמן הצדק לעשות זאת; עשה כן, רשאי בית המשפט לחייב את הצד שטעה בפיצויים בעד הנזק שנגרם לצד השני עקב כריתת החוזה.

(ג) טעות אינה עילה לביטול החוזה לפי סעיף זה, אם ניתן לקיים את החוזה בתיקון הטעות והצד השני הודיע, לפני שבוטל החוזה, שהוא מוכן לעשות כן.

(ד) "טעות", לענין סעיף זה וסעיף 15 – בין בעובדה ובין בחוק, להוציא טעות שאינה אלא בכדאיות העסקה".

כאשר על הטוען לטעות להוכיח כי קיים קשר סיבתי בין עצם הטעות לבין החתימה על הסכם הממון. (ראו: ע"א 1581/92 ולנטין נ' ולנטין ( 13.4.95).

  1. בהתאם לסעיף 15 לחוק החוזים (חלק כללי):

"15. מי שהתקשר בחוזה עקב טעות שהיא תוצאת הטעיה שהטעהו הצד השני או אחר מטעמו, רשאי לבטל את החוזה; לענין זה, "הטעיה" – לרבות אי-גילוין של עובדות אשר לפי דין, לפי נוהג או לפי הנסיבות היה על הצד השני לגלותן".

כאשר מדובר בהסכם הנכרת בין בני זוג, מתקיימת חובת גילוי מוגברת, המתבטאת בהעברת מידע רחב, ואף למעלה מכך, חובה על הצד המודע לקיומה של טעות לתקנה (ראו: עמ"ש 7907-03-16 פלונית נ' פלוני (25.7.17)).

  1. שינוי נסיבות: שינוי משמעותי בנסיבות חייו של אחד הצדדים, כגון שינוי במצבו הבריאותי או במצבו הכלכלי, יכול להוות עילה לביטול או לשינוי ההסכם.
  2. עושק או איום: אם ההסכם נחתם תחת לחץ או איום, זהו גם יסוד לבקשה לביטולו.

סעיף 18 לחוק החוזים (חלק כללי) נאמר:

"18. מי שהתקשר בחוזה עקב ניצול שניצל הצד השני או אחר מטעמו את מצוקת המתקשר, חולשתו השכלית או הגופנית או חוסר ניסיונו, ותנאי החוזה גרועים במידה בלתי סבירה מן המקובל, רשאי לבטל את החוזה".

כאן, יש להוכיח קיומם של שלושה יסודות מצטברים:

מצבו של העשוק (מצוקה, חולשה שכלית או גופנית או חוסר ניסיון).

התנהגות של העושק (ניצול מצבו של המתקשר)

תנאי החוזה שנוצר כתוצאה מהניצול גרועים במידה בלתי סבירה מהמקובל.

יסודות עילת העושק שלובים זה בזה, כך, שככל שאחד מן התנאים יוכח בעוצמה גבוהה יותר, כך יקטן הצורך בהוכחת היסודות האחרים (ראו: ע"א 3156/98 בן ישי נ' ויינגרטן ( 30.12.99)).

הליך ביטול ההסכם:

ביטול ההסכם יכול להתבצע באמצעות הסכמה הדדית או על ידי הגשת תובענה מבוססת לבית המשפט. כמובן, שכאשר מוגשת תביעה לביטול הסכם יש לנסח את העובדות אשר הובילו לחתימה להסכם וכן להציג את מלוא הראיות אשר יכולות להתבסס על חוות דעת מקצועית (חקירה כלכלית), התכתבויות, מיילים, תדפיסים של מוסדות פיננסיים שלא היו מצויים בידי הצד שחתם וכעת מבקש לבטל את ההסכם.

במקרה של ביטול בהסכמה הדדית, יש להכין הסכם חדש המתאר את התנאים המוסכמים החדשים. אם הביטול מתבצע דרך בית המשפט, יש להוכיח שהתקיימה אחת מהעילות לביטול שצוינו לעיל.

השלכות של ביטול הסכם גירושין:

השלכות הביטול יכולות להיות משמעותיות. במקרים בהם ישנם ילדים מעורבים, השפעת הביטול עליהם חייבת להילקח בחשבון. כמו כן, ביטול ההסכם יכול להוביל לחוסר יציבות כלכלית אם אחד הצדדים סמך על הסכם הגירושין במקורו.

מסקנה:

ביטול הסכם גירושין הוא תהליך משפטי מורכב הדורש התייחסות מדוקדקת לפרטים ולרגישות הנדרשת במעמדים כאלו. חשוב להיוועץ בעורך דין מתמחה במשפט משפחה כדי להבטיח שההחלטות הנלקחות תואמות לצרכים האישיים והמשפטיים של האדם. ביטול הסכם גירושין צריך להתבצע בזהירות וברגישות, תוך שימת דגש על השפעותיו על כל הצדדים המעורבים, במיוחד על הילדים, אם ישנם.

  1. מהם התנאים המקובלים לביטול הסכם גירושין?
  • תנאים מקובלים כוללים הונאה, הסתרת מידע חשוב, חתימה תחת לחץ או איום, ושינוי משמעותי בנסיבות של אחד מהצדדים שלא היה ידוע או צפוי בעת חתימת ההסכם.
  1. האם אפשר לבטל הסכם גירושין לאחר שהוא אושר בבית משפט?
  • כן, ניתן לבטל הסכם גירושין גם לאחר אישורו, אך יש להציג בפני בית המשפט עילות משפטיות תקפות ולעיתים גם ראיות לתמיכה בבקשה לביטול.
  1. מה קורה אם רק אחד מבני הזוג רוצה לבטל את ההסכם?
  • אם רק אחד מהצדדים רוצה לבטל את ההסכם, הוא צריך להגיש תביעה לבית המשפט ולהוכיח כי קיימת עילה משפטית תקפה לביטול. בית המשפט יקבע את המשך הדרך לפי הנסיבות.
  1. האם יש זמן מקסימלי מוגדר לביטול ההסכם?
  • לא קיים זמן מקסימלי חוקי כללי לביטול הסכם גירושין, אך נדרש לפעול בהקדם האפשרי מרגע שהתגלה הטעם לביטול כדי למנוע טענות של דיחוי או שיהוי בהגשת התביעה.
  1. מהם השלבים המעשיים לביטול הסכם גירושין?
  • השלבים כוללים ייעוץ עם עורך דין, איסוף ראיות ומסמכים רלוונטיים, הגשת תביעה לבית המשפט, ולבסוף, הליך שיפוטי בו יתקיימו דיונים והצגת הראיות לקבלת החלטה משפטית.
  1. האם ביטול ההסכם יכול להשפיע על משמורת הילדים?
  • כן, ביטול ההסכם יכול להשפיע על הסדרי המשמורת אם נטען כי ההסכמה לא התבצעה בתום לב או כי השינויים בנסיבות דורשים שינוי בהסכם.
  1. מה קורה אם הצדדים חתמו על הסכם גירושין חדש לאחר ביטול ההסכם הקודם?
  • ההסכם החדש יחליף את הקודם ויהפוך למחייב לצדדים. ההסכם החדש יצטרך גם הוא לקבל אישור בית המשפט על מנת להבטיח את תוקפו המשפטי.
  1. האם ביטול ההסכם יכול להוביל לדרישות כלכליות נוספות?
  • כן, ייתכן שבמסגרת הביטול יתבקש אחד הצדדים לשלם תגמולים או פיצויים כלכליים לצד השני, בהתאם לנסיבות המקרה ולהחלטת בית המשפט.
  1. מה יכול לקרות אם בית המשפט דוחה בקשה לביטול ההסכם?
  • אם בית המשפט דוחה את הבקשה, ההסכם המקורי נשאר בתוקף והצדדים ממשיכים להיות מחויבים לקיום התנאים המוסכמים בו. כמובן שיש לקחת בחשבון שהגשת תביעה שאינה מבוססת או תביעת סרק עלולה לגרור הוצאות משפט.
  1. האם יש צורך בעורך דין לתהליך ביטול ההסכם?
  • כן, מומלץ מאוד להיעזר בשירותי עורך דין המתמחה בדיני משפחה על מנת לנהל את התהליך וההליך המשפטי בצורה מקצועית ויעילה ולהבטיח כי זכויותיכם נשמרות לאורך כל שלבי ההליך. הליכים אלו בעצם מנוגדים לכלל המשפטי של "סופיות הדיון" אשר מסיימים את המחלוקות המשפטיות עם חתימת ההסכם, ועל כן, לצורך פתיחתם יש ורצוי להסתייע בעורכי דין מנוסים אשר מכירים את ההליכים המשפטיים כדי להגיע לתוצאה הרצויה.

אתם לא לבד – השאירו פרטים ונחזור אליכם עם ייעוץ מקצועי מותאם אישית שילווה אתכם לאורך כל הדרך. בן דוד – שימונוב, משרד עורך דין לענייני משפחה בעל הניסיון והיכולת להעניק לכם את התמיכה המשפטית המלאה והמקצועית ביותר, כך שתוכלו לקבל את ההחלטות הנכונות בזמן הנכון. אל תתמודדו עם ההליך לבד – פנו אלינו עכשיו ונתחיל יחד את המסע לפתרון המותאם עבורכם ובהתאם לצרכים שלכם.

לפגישת ייעוץ ללא עלות

אולי יעניין אותך גם

פירוק שיתוף בין יורשים

פירוק שיתוף בין יורשים

פירוק שיתוף במקרקעין בין יורשים פירוק שיתוף במקרקעין בין יורשים הוא נושא מורכב ומשמעותי במשפט הישראלי, שמקורו בחוקי הירושה. כאשר אדם נפטר ומשאיר אחריו נכסים, אחת מהסוגיות המרכזיות שעולות היא

קרא עוד
צוואה

צוואה

חשיבות עריכת צוואה וליווי של עורך דין מומחה בענייני משפחה החלטה לערוך צוואה היא אחת ההחלטות החשובות ביותר בחייו של אדם, והיא משפיעה לא רק על האדם עצמו אלא גם

קרא עוד
הליך גירושין בבית דין רבני

הליך גירושין בבית דין רבני

הליך גירושין מורכב ולעתים מלחמתי מאוד בשל עצימות סבסוך גבוה בין בני זוג. בני זוג יהודים במדינת ישראל מחויבים המעוניינים להתגרש מחובים בהליך גירושיו המתבצע אך ורק בבית דין רבני

קרא עוד
הסכם ממון ידועים בציבור - הסכם חיים משותפים

הסכם ממון ידועים בציבור

בישראל, נושא הידועים בציבור הוא תחום משפטי מורכב ומיוחד. כאשר זוג בוחר לחיות יחד מבלי להינשא, הם עשויים לחשוב כי אין להם מחויבויות משפטיות זה לזה. עם זאת, המציאות המשפטית

קרא עוד
אחריות הורית משותפת

אחריות הורית משותפת

כאשר בני זוג נשואים וגרים יחד, חלוקת הזמן עם הילדים לא תמיד מתבצעת באופן שווה. לעיתים אחד מהם עובד מחוץ לבית והשני מבלה שעות רבות עם הילדים. ישנם מקרים בהם

קרא עוד
דילוג לתוכן